Cuptoare pe gaz, electrice și cu inducție în cateringul profesional - care este cea mai bună alegere?

În cateringul profesional, este extrem de important să se adapteze echipamentul la profilul unității de catering. Echipamentul potrivit este cheia eficienței și confortului în bucătărie și un factor foarte important în calitatea și gustul alimentelor servite. Într-o bucătărie gastronomică, unul dintre cele mai importante aparate este aragazul, pe care sunt preparate majoritatea mâncărurilor. Prin urmare, merită să luați în considerare ce aragaz este cel mai bun pentru profesioniști? Gaz, electric sau poate inducție? Atunci când alegeți un aparat, este important să luați în considerare aspecte precum specificul restaurantului și mâncarea servită, sursa de alimentare disponibilă și aspectele legate de siguranță.
BUCĂTĂRII CU GAZ
Bucătarii pe gaz sunt o alegere foarte frecventă în bucătăriile profesionale.Bucătarii profesioniști le apreciază în special pentru capacitatea lor de a controla cu precizie flacăra și temperatura. Este important de reținut că unele feluri de mâncare se gătesc mult mai bine la foc viu decât pe plită. Aragazurile pe gaz sunt cel mai adesea echipate cu arzătoare de diferite mărimi și puteri, permițând bucătarului să aleagă arzătorul potrivit în funcție de mărimea vasului pe care îl folosește. Arzătoarele duble sunt, de asemenea, din ce în ce mai utilizate, astfel încât cele mai puternice arzătoare pot încălzi și mai bine și mai rapid mâncărurile mai mari. Sobele pe gaz sunt cel mai adesea adaptate pentru a funcționa cu gaz natural sau propan-butan lichefiat (denumit. gaz într-o butelie). Alegerea tipului corect de gaz este extrem de importantă în ceea ce privește posibilitățile tehnice ale unei anumite clădiri. Cu toate acestea, de foarte multe ori, producătorii de sobe pe gaz vă permit să adaptați individual tipul de admisie utilizând duzele de înlocuire furnizate, pe care le puteți înlocui singur. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că astfel de schimbări ale duzei pot fi efectuate numai de către o persoană calificată. Este important de reținut că majoritatea mașinilor de gătit pe gaz pot necesita o conexiune la rețeaua de alimentare cu energie electrică din cauza brichetelor utilizate. În plus, aragazul poate avea un cuptor electric sau pe gaz încorporat.

Avantajele aragazurilor pe gaz:
Regulament: reglarea rapidă și precisă a flăcării și a temperaturii.
Viteza: disponibilitatea imediată pentru utilizare după pornirea arzătorului.
Cost: costuri de exploatare nu foarte ridicate.
Dezavantajele aragazurilor pe gaz:
Ineficiența încălzirii: cantitate mare de căldură transferată către mediul înconjurător.
Securitate: gătitul pe un foc deschis prezintă un risc de incendiu.
Întreținere: aragazuri cu gaz necesită curățare și întreținere periodică pentru a le menține în stare bună.
ARAGAZURI ELECTRICE
Avantajul incontestabil al aragazurilor electrice este că acestea pot fi utilizate oriunde există acces neîngrădit la electricitate, ceea ce este destul de frecvent în zilele noastre. Aceste aragazuri pot fi achiziționate ca unități reglabile sau pe o bază separată. Aragazurile pot fi echipate cu un cuptor sau pot avea o bază cu un dulap blocabil sau un raft inferior. Aragazurile electrice au plite electrice, de obicei rotunde. Aceste plite sunt de obicei fabricate dintr-un material care conduce și reține foarte bine căldura, cum ar fi fonta. Trebuie reținut faptul că plitele au, de obicei, un singur diametru, ceea ce poate cauza limitări, în special atunci când se folosesc vase mari sau ovale. Aragazurile electrice pot fi, de asemenea, alimentate în cele mai comune două moduri: 220-240 V, adică așa-numitul. "curent de priză" sau 400 V, adică o sursă de alimentare trifazată pentru care trebuie realizată o conexiune separată. Prin urmare, este necesar să se asigure că bucătăria din clădire are acces la o astfel de sursă de alimentare. Nu este posibilă schimbarea tipului de sursă de alimentare după achiziționare.
Avantajele aragazurilor electrice:
Securitate: risc redus de incendiu, fără flacără deschisă.
Puritate: mai ușor de curățat decât aragazurile pe gaz.
Distribuția uniformă a căldurii.
Dezavantaje:
Timp de răspuns: aragazurile electrice reacționează mai lent la schimbările de temperatură.
Dimensiune limitată a ustensilelor: dimensiunea și forma zonei de gătit determină dimensiunea și forma vasului de gătit în care gătiți.
Cost: Funcționarea aragazurilor electrice
poate fi un pic mai scump.

ARAGAZ CU INDUCȚIE
Plitele cu inducție au devenit deosebit de populare în ultimii ani datorită siguranței, vitezei de încălzire și funcționării mai ieftine. Aceste aragazuri sunt, de asemenea, alimentate cu energie electrică, dar datorită tehnologiei de generare a căldurii utilizate, acestea sunt considerate un tip separat de. Alimentele sunt încălzite în aparatele de gătit cu inducție de un câmp magnetic care se schimbă rapid.Cuptoarele cu inducție sunt disponibile în diferite configurații. Ca și aragazurile electrice, acestea pot fi furnizate în formă reglabilă sau cu baza proprie. Cea mai mare diferență este în domeniul încălzirii. Câmpul magnetic responsabil pentru generarea căldurii sub vasul de gătit este situat sub placa de sticlă ceramică neagră. Este un material cu o rezistență considerabilă, dar poate fi susceptibil la zgâriere sau așchiere. Zonele de gătit din aparatele de gătit cu inducție sunt de obicei rotunde și au un diametru uniform, ceea ce poate, de asemenea, cauza limitări atunci când se utilizează vase de gătit mai mari. Plitele cu inducție sunt considerate aparate foarte sigure, deoarece căldura este radiată numai sub vasele de gătit, ceea ce înseamnă că restul suprafeței de gătit nu se încălzește. Aceste aparate pot fi diferite și în ceea ce privește comenzile lor. Aparatele de gătit mai mici sunt adesea controlate electronic prin intermediul unui panou tactil. Cele mai mari, pe de altă parte, pot avea butoane sau comenzi tactile. Caracteristicile suplimentare, cum ar fi detectarea oalei, care asigură că zona de gătit rămâne activă atât timp cât oala este aprinsă, reprezintă un avantaj incontestabil al aragazurilor cu inducție. Cutia se oprește automat atunci când vasul este scos. O altă caracteristică care este ceva mai puțin comună este cronometrul încorporat, care vă permite să setați timpul de funcționare al aragazului. În funcție de dimensiune, mesele de gătit cu inducție sunt disponibile și în 220-240 V (rețea) sau 400 V, adică alimentare trifazată. Atunci când alegeți un aragaz cu inducție pentru o bucătărie profesională, este important să vă amintiți că nu toate vasele de gătit pentru catering vor funcționa cu acest aparat.

Avantajele unui aragaz cu inducție:
Nivel ridicat de securitate: câmpurile de încălzire încălzesc numai partea de jos a vaselor, iar sistemul de detectare oprește aparatul atunci când detectează absența vaselor.
Puritate: îngrijirea cuptoarelor cu inducție se limitează practic la curățarea cu o cârpă și un agent de curățare adecvat.
Încălzire rapidă: aragazuri cu inducție încălzește alimentele mult mai repede decât aragazurile convenționale.
Dezavantajele aragazurilor cu inducție:
Preț: aragazuri cu inducție sunt mult mai scumpe decât aragazurile tradiționale
Compatibilitate: aragazuri cu inducție necesită vase de gătit cu un fund feromagnetic special.
Alegerea aragazului potrivit depinde de o serie de factori, cum ar fi bugetul, disponibilitatea surselor de energie, nevoile de gătit și preferințele bucătarului. Cuptoarele pe gaz pot fi mai potrivite în zonele cu volum mare de gătit, cuptoarele electrice vor funcționa bine în zonele în care căldura uniformă este importantă, în timp ce cuptoarele cu inducție sunt o soluție modernă pentru cei care caută eficiență și siguranță.
Nu există un răspuns clar la întrebarea care aragaz este cel mai bun pentru cateringul profesional. Cheia este să vă înțelegeți propriile nevoi și să luați decizii pe baza argumentelor pro și contra ale fiecărei soluții.
Recomandat

Cuptor pe gaz pentru servicii alimentare, 4 arzătoare cu raft inferior, 22.9 kW | FORGAST FG09450

Cuptor pe gaz pentru servicii alimentare cu 4 arzătoare și raft inferior, 23 kW | FORGAST FG09451











